Naar de kapper

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Archi­tectuur Interieurontwerp

Reconversie en renovatie

De renovatie en uitbreiding van het kapsalon is gericht op een warme en luxueuze ervaring in een natuurlijke omgeving. Diverse aangepaste ruimtes, voor elke specifieke behandeling, volgen elkaar op. Door het toevoegen van een grote patio baden alle behandelingsruimtes in natuurlijk daglicht.

Volledige tekst
sluiten

De kapperszaak ExpHair wenst het bestaande pand te verbouwen en uit te breiden. Het nieuwe ontwerp dient de filosofie en werking van het salon ruimtelijk te vertalen en de beleving voor de bezoekers te optimaliseren en versterken.

Om aan de gesloten bebouwing en de opgelegde maximale bouwdiepte een kwaliteitsvolle architecturale oplossing te bieden wordt een sequentiële ruimtelijke en programmatische opdeling van straat naar tuin geïntroduceerd. Deze diverse opeenvolgende ruimtes volgen ook tegelijkertijd de verschillende fasen van de behandeling. Elke activiteit in het kapsalon krijgt zo zijn eigen specifieke en aangepaste ruimte.

Deze enfilade van salons worden verbonden door lichten en zichten, telkens gelinkt aan een buitenruimte en van elkaar gescheiden door gesloten volumes die als meubilair in de ruimte staan. De tuin en centrale patio zijn hierbij rustpunten die het licht langs de doorlopende zijwanden en het subtiel geaccentueerd plafond filteren.

Opeenvolging in ruimte en tijd

Het doorzicht van inkom tot tuin wekt interesse en zorgt voor een natuurlijke circulatie van voor naar achter, onderweg komt men de ontvangstbalie, de styling sectie, de kleurafdeling en de wasruimte tegen. De mannensectie is mee opgenomen in de ontvangstzone, gekoppeld aan de straatzijde. In ‘n’ out for the guys.

Het kapsalon staat voor een beleving voor jezelf, me time, en werkt uitsluitend met organische producten. Deze visie werd ook vertaald in de toegepaste materialen: gemeenschappelijke tafels, balie en wandplanken in robuust natuurlijk behandelde eik, betonvloer in natuurkleur, een vegetatiedak, …

location
Locatie : Schilde
area
Oppervlakte : 288 m²
date
Datum : 2014 - 2016
client
Klant : ExpHair
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten icon