The Duke

Kantoorgebouw in de Hertogstraat te Brussel

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

Het nieuwe kantoorgebouw vervangt een bestaand gebouw dat deel uitmaakt van de eerste verstedelijkingsgolf van de stad Brussel. Het is geïnventariseerd als bouwkundig erfgoed, net zoals verschillende gebouwen in de Hertogstraat, waaronder ook het buurpand van de Franse Ambassade.

Volledige tekst
sluiten

Het oorspronkelijke gebouw, bestaande uit een achterbouw in de tuin met 5 bouwlagen en een voorbouw met 3 bouwlagen, wordt volledig aangepakt met uitzondering van de voorgevel.

Om beter aan te sluiten bij het stedelijk weefsel wordt in het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw de achterbouw gereduceerd tot 3 bouwlagen en de voorbouw opgetrokken tot 5 bouwlagen. Deze voor- en achterbouw worden door een passage verbonden waardoor er een binnentuin ontstaat.

De neoclassicistische voorgevel wordt volledig gerestaureerd. In nauw overleg met Erfgoed en de Stad Brussel wordt een hedendaags volume bovenop de voorbouw geplaatst. Het volume wordt sober, maar toch zeer gedetailleerd ontworpen en losgekoppeld van het gebouw van de Franse ambassade. In de voorgevel wordt een enkele travée met raam omgevormd tot een poort die de toegang geeft tot de ondergrondse garage.

Het materiaalgebruik wordt zorgvuldig afgestemd op het bestaande straatbeeld. De gevels worden uitgevoerd in een beige natuursteen. Om te zorgen voor contrast met de gerestaureerde neoclassicistische voorgevel wordt de opbouw aan de straatzijde uitgevoerd in een donkere tint.

Het interieur wordt ontworpen volgens de principes van ‘NWOW’ (New Ways Of Working) en zorgt voor verschillende types werkplekken voor het Vlaams Justitiehuis dat zijn intrek neemt in het gebouw. De uitstraling van het interieur is hedendaags, maar warm. Door toepassing van hout en natuursteen wordt er een huislijk gevoel gecreëerd. Ook de toetreding van daglicht wordt geoptimaliseerd om bij te dragen aan het werkcomfort.

Het materiaalgebruik van de gevels wordt doorgetrokken naar binnen en tegelijkertijd worden de vloerafwerkingen binnen ook consequent naar buiten doorgetrokken. Dit om het ruimtegevoel van het gebouw te verhogen en een continuïteit tussen binnen en buiten te creëren.

location
Locatie : Hertogstraat, Brussel
area
Oppervlakte : 2.300 m²
date
Datum : 2019 - 2020 in uitvoering
client
Klant : Life Tree Estate
team
Team : FI Engineering, 3S, Brouae, Dwek

Verwant werk

Alle projecten icon
White housing

White housing

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Campus Minerva

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Work out

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Duo house

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Naar de kapper

Naar de kapper

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Reconversie en renovatie

Hollebeek park

Hollebeek park

26 park apartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Zilver­kwartier

Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Hansa

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

De bank

De bank

Zitbank onder het Atomium

Archi­tectuur

City life

Stapelstede

Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Park life

Park life

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Langs de kade

Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

3 Doors

3 Doors

Interieur­verbouwing van een loft

Interieur­ontwerp

City life