Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

In het historische centrum van Antwerpen worden twee waardevolle gebouwen samengevoegd tot een gezinswoning.
De uitdaging bestaat er in om een huis vol natuurlijk daglicht en privé buitenruimtes te creëren. Door de afzonderlijke gebouwen naar elkaar toe en aan de achterkant open te werken, worden royale open ruimtes gecreëerd. Gecombineerd met zichtbaar gemaakte originele materialen, is het resultaat een warme en genereuze stadswoning.

Volledige tekst
sluiten

In de historische Antwerpse binnenstad voegen we vanaf de 1e verdieping 2 woningen samen tot tot één stadswoning. Eén van de woningen is een beschermd monument en dient in zijn geheel behouden te blijven, de andere woning is opgenomen in de inventaris voor onroerend erfgoed.

Om meer licht in de woning te trekken en de relatie met de omgeving te versterken doen we een aantal grote ingrepen. Een evenwichtig spel van nieuwe materialen en oude materialen die weer zichtbaar gemaakt worden, zorgt voor een warme en huislijke, doch hedendaags sfeer binnen de woning.

De leeffuncties worden bewust op de hoogste verdieping voorzien om enerzijds te genieten van het uitzicht over de binnenstad en anderzijds te zorgen voor privacy boven de drukte van het centrum. Het daktrerras zorgt voor een geborgen rustplek hoog boven de stad.

Op de verdiepingen worden verscheidene doorbraken gemaakt tussen beide panden om deze te koppelen en een centrumwoning voor 5 bewoners met hedendaags comfort te realiseren. De ingrepen die worden voorgesteld zijn steeds met het oorspronkelijke ontwerp van de panden als vooropgesteld doel. In het interieur blijft de oorspronkelijke indeling van de ruimtes behouden of er wordt er één grote ruimte van gemaakt. 

Gezien de geringe vrije hoogte van de dakverdieping slopen we het zadeldak om zo een volwaardige en bruikbare ruimte te realiseren. De erfgoedwaarde van het zadeldak is laag en wordt vervangen door een mansardedak. Aan de achterzijde wordt binnen het volume van het mansardedak een terras ingericht. Het volledige dak wordt uitgevoerd in zink in een bruinzwarte tint. Het dak loopt door als ballustrade van het terras zodat een zuivere continue dakvorm gecreëerd wordt en van buitenaf het terras niet zichtbaar is. Dit terras is bereikbaar via een spiltrap, geplaatst in de hoek tegen de achtergevel met het naburige pand.

De dakstructuur en het dakspant van het ander pand wordt in het interieur volledig zichtbaar gemaakt en gerestaureerd. Aan de achterzijde van de woning voorzien we vanaf het laagste punt van het zadeldak een volledige gevel in glas om hier een volwaardige ruimte te creëren.

Oud en nieuw gaan hier hand in hand en creëren een authentieke stadswoning met een hedendaagse uitstraling.

Locatie : Antwerpen
Oppervlakte : 200 m²
Datum : 2015 - 2017
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten
Kantoorgebouw in de Hertogstraat te Brussel

The Duke

Kantoorgebouw in de Hertogstraat te Brussel

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

White housing

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Stairway to heaven

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Dear farm

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Naar de kapper

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Reconversie en renovatie

26 park apartementen

Hollebeek park

26 park apartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Zitbank onder het Atomium

De bank

Zitbank onder het Atomium

Archi­tectuur

City life

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Kan-goo-roo

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Broekhof

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Park life

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Archi­tectuur Master­­planning

City life

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

Interieur­verbouwing van een loft

3 Doors

Interieur­verbouwing van een loft

Interieur­ontwerp

City life