Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

In dit monumentale pand op de Antwerpse Kaaien wordt een verdieping tot NWOW-kantoorruimte omgevormd. Het interieur wordt ontdaan van al zijn overbodige elementen, waardoor een volledig wit canvas ontstaat. Het gebruik van afwerking met zwart staal en natuurlijk hout draagt bij aan een warme en eigentijdse sfeer, die contrasteert met de in het zicht gelaten technische details.

Volledige tekst
sluiten

Op de hoek van de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui prijkt het iconische Hansa-huis, één van de eerste kantoorgebouwen in Antwerpen. Het werd gebouwd door architect Jos Hertogs tussen 1897 en 1901. Beeldhouwer Jef Lambeaux plaatste tegen de gevel een aantal mythologische figuren die de handelsgod Mercurius voorstellen. In 1981 werd het gebouw beschermd als monument.

Het Hansa-huis is door de jaren heen uitgebreid, verkaveld en op de verdiepingen opgedeeld in verschillende kantoorunits. Hierdoor vertoont  het gebouw momenteel een groot gebrek aan eenheid en is het helemaal uitgeleefd. 

Exposed Essentials

Met de verbouwing van de derde verdieping willen we teruggaan naar de geest van dit statige ‘huis’.
Aan de buitenzijde wordt het bouwvolume aan de achterzijde ontdaan van parasietaanbouwen waardoor het daglicht veel dieper in het binnengebied en de kantoren kan binnendringen en de mogelijkheid geboden wordt een dakterras te organiseren. 

Door ook aan de binnenzijde het pand uit te kleden en te ontdoen van alle overtollige elementen wordt het volle potentieel van de ruimte als hedendaagse werkplek duidelijk waarbij het nieuwe open plan en de verbeterde daglichttoetreding de ruimtelijkheid verhoogt. 

De kantoorverdieping wordt georganiseerd als een vrij veld waarop verschillende soorten werkplekken als eilanden ingepland worden die diverse en flexibele werkvormen mogelijk maken: bureaucluster, staande werkplek, informal meetingpoint, centrale vergaderruimte, concentratiehub, outside workspot… 

De kantooromgeving wordt op deze manier ingericht als een horizontaal zelf-organiserend samenwerkingsnetwerk waarbinnen open communicatie en transparantie centraal staan. Dit 'exposed essentials' concept wordt in dit project verder vormgegeven door het gebruik van zuivere materialen zoals hout en staal en de no-nonsense toepassing van leidingen in het zicht. WYSIWYG - 'What you see is what you get'.

Locatie : Antwerpen
Oppervlakte : 250 m²
Datum : 2015
Klant : RPD - Retail Property Development
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten