Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Om aan alle hedendaagse eisen van een school te voldoen, voegt het ontwerp van de campus een nieuwe circulatie zone toe, om alle verdiepingen van het centrale gebouw te verbinden. De bruggen passen binnen het principe van 'het nieuwe leren' en bieden ruimte om te studeren en te werken, terwijl ze het nieuwe gebouw in de tuin verbinden met het bestaande patrimonium.

Volledige tekst
sluiten

De Minervasite aan de Campus Paardenmarkt straalt veel karakter uit, niet alleen door een duidelijke aanwezigheid met haar beschermde gevels aan de Paardenmarkt, maar vooral met haar onmiddellijk bereikbare intieme binnenkoer, die gedomineerd wordt door de imposante eclectische gevel van gebouw D. De historisch waardevolle omgeving vormt als geheel een uitstekend en evenwichtig kader voor een creatieve opleiding als Productontwikkeling. De gebouwen zullen na hun restauratie en herbestemming het gezicht zijn van de Campus naar de Paardenmarkt.

De gebouwen aan de binnenkoer en Rodestraat worden minimaal verbouwd om te voldoen aan alle comfort en veiligheidseisen voor een school en zullen alle ateliers en ontwerpplekken omvatten. De gebouwen onderling worden door passerelles verbonden om zo de circulatie te vereenvoudigen en te zorgen voor meer flexibiliteit naar de toekomst. De passerelles passen binnen het principe van het nieuwe leren, en geven ruimte aan studie en werkplekken.

Om het centrale gebouw praktisch en meervoudig te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk om een volume tegen de blinde achtergevel toe te voegen dat ervoor zorgt dat alle leslokalen een directe ontsluiting kunnen krijgen. Deze bijkomende ruimte kan dienstdoen als een soort informele werkruimte, foyer en tentoonstellingsruimte van de geleverde prestaties in heden en verleden. Het gebouw heeft een verbindende functie: het linkt alles aan elkaar, het koppelt alle verdiepingen met lift en trap, het verbindt iedereen met het onthaal en cafetaria. Het is centraal gelegen en wordt zo uiteindelijk het hart van de volledige campus, een scharnier tussen de twee buitenruimtes: de koer waarrond gewerkt wordt en het park waar men zich kan ontspannen.

De transparantie van het toegevoegd volume en in het bijzonder de galerij op begane grond is belangrijk voor de school om de buurt te betrekken bij hun activiteiten . Zo toont het ook aan het grote publiek welke innovatieve producten hier ontwikkeld worden. Bij openstaande deuren kan de binnenkoer de functie van de galerij mee overnemen. Waar de twee poorten toegang geven tot het inwendige van de school, geeft deze actieve en zeer zichtbare invulling van de galerij een directe inhoudelijke link naar de corebusiness van de opleiding en nodigt ze uit tot confrontatie en discussie. Dit vormt een belangrijk uithangbord van de school naar de stad en de buitenwereld.

location
Locatie : Antwerpen
area
Oppervlakte : 13.500 m²
date
Datum : 2017
fact
Weetje : 2de plaats in de wedstrijd
client
Klant : Universiteit Antwerpen
team
Team : B2Ai and AAA

Verwant werk

Alle projecten icon
The Duke

The Duke

Kantoorgebouw in de Hertogstraat te Brussel

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

Think outside the classroom

Think outside the

classroom

Het nieuwe leren: 'open studielandschap'

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

White housing

White housing

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

More about the ceiling

More about the

ceiling

Interieur renovatie van een schoolgebouw, de sequel

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Pick a seat

Pick a seat

Inrichtingsplan met meubilair voor een universitaire campus cafetaria

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

It's all about the ceiling

It's all about

the ceiling

Interieur renovatie van een schoolgebouw

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Work out

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Duo house

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Naar de kapper

Naar de kapper

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Reconversie en renovatie

Hollebeek park

Hollebeek park

26 park apartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Zilver­kwartier

Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Hansa

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

De bank

De bank

Zitbank onder het Atomium

Archi­tectuur

City life

Stapelstede

Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Park life

Park life

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Langs de kade

Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

3 Doors

3 Doors

Interieur­verbouwing van een loft

Interieur­ontwerp

City life