More about the ceiling

Interieur renovatie van een schoolgebouw, de sequel

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Het nieuwe ontwerp voor een polyvalente ruimte krijgt een huiselijke sfeer door gebruik te maken van gordijnen en houten vast meubilair. Er worden gekleurde ronde akoestisch panelen toegepast, naar analogie met het ontwerp van het hoofdauditorium. De gang wordt een flexibele leerruimte door het gebruik van opklapbare en hoge tafels met geintegreerde plantenbakken. Een groene ontvangstruimte vormt de toegang tot beide ruimtes.

Volledige tekst
sluiten

Vandaag wordt de schoolkeuze van studenten medebepaald door het kader en de voorzieningen waarin de opleidingen zullen doorgaan. Het is hierop dat ODISEE wenst te anticiperen met dit renovatieproject van een bestaande polyvalente zaal, de studie infrastructuur in de naastgelegen gang en de foyer voor de zaal.

Als extra esthetische leidraad doorheen de renovatie van dit gebouw gold voor de ontwerpers van VIVA het devies “it’s all about the ceiling”. Om de zware en donkere bestaande toestand te doen vergeten, werden er enkele tinten groen gekozen voor plafonddetails en de volledige foyer.

Een jonge, frisse en dynamische look and feel was het streefdoel: door het geheel van opvallende lichtarmaturen, houten wandafwerkingen, hoge gordijnen en hedendaags meubilair wordt het interieur een gezellige plek waar jongeren kunnen functioneren volgens de hedendaagse behoeften van studeren, ontmoeten en samenwerken.

In de polyvalente zaal werden tientallen ronde geluidsabsorberende panelen gemonteerd op het plafond en de achterwand, volgens een driedimensionaal schema, om zo samen met de gordijnen een akoestische correctie door te voeren. In de gang hangen dezelfde panelen gependeld aan het bestaande plafond. Ze vormen een dynamische eyecatcher, maar bieden tevens ook een oplossing voor het verbergen van de technische voorzieningen en het inwerken van verlichting.

De grote hoeveelheid planten die ooit voor de hoge ramen stonden werden geïntegreerd in een vast werktablet, om zo meteen ook de studie infrastructuur te verhogen in deze zone van het gebouw.

De groene kleur is enkel in de foyer overheersend aanwezig, verzacht door de aanwezigheid van de lichtgrijze vloer en poefen in gedempte kleuren. In deze ruimte vormt een stervormig lichtarmatuur de eyecatcher op het plafond, die tevens visueel voor een connectie zorgt met de achtergelegen gang.

location
Locatie : Brussel
area
Oppervlakte : 600 m²
date
Datum : 2017 - 2018
fact
Weetje : Gerealiseerd in 6 weken
client
Klant : Odisee
team
Team : MCS Solutions, Boydens Engineering
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten icon