Dear farm

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieurontwerp

Houtbouw

Een boerderijwoning voor een edelhertenboerderij wordt in 147 dagen gerealiseerd met massief houtbouw. Het ontwerp van een no-nonsense woning met veel natuurlijk daglicht staat in schril contrast met de bestaande donkere boerderij.
De woning is gebouwd op een smalle en langerekte 'footprint' om veel daglicht binnen te krijgen, en nog belangrijker, om zoveel mogelijk uitzicht op het erf te creëren. De houtconstructie wordt in het hele interieur zichtbaar gehouden en er worden uit hetzelfde hout op maat ontworpen vaste meubels vervaardigd.

Volledige tekst
sluiten

In een typische agrarische omgeving ligt een authentieke langgevel boerderij die dateert van eind 19e eeuw. De bouwheer wenst ze te renoveren, maar gezien het beperkte budget en verwachtte comfort, wordt na een uitgebreide studie besloten om de grote bestaande boerderij af te breken en te vervangen door een hedendaagse interpretatie ervan, gekoppeld aan het uitbaten van hun edelhertenboerderij.

De nieuwe en kleinere boerderij wordt als een massieve houtbouw (CLT) ontworpen en opgebouwd, rekening houdend met voortdurend contact en controle van de edelherten. Dwarse doorzichten zijn belangrijk voor de bouwheer om op elk moment de dieren te zien en meteen te kunnen ingrijpen als er problemen zijn.

De woning wordt sequentieel opgebouwd door ruimtes die als schakels verbonden worden in de lengterichting. De ontstane lange assen zorgen ervoor dat de woning een grotere ruimtelijkheid krijgt en laten tegelijkertijd toe om voortdurend de herten in de gaten te houden.

21ste-eeuwse boerderijwoning

Zoals bij een klassieke langevelboerderij wordt het dak afgewerkt met kleipannen. In dit geval worden ze ook doorgetrokken als gevelmateriaal en door vierkante ramen in drie verschillende formaten doorbroken. De kopse kanten van de woning worden als snijvlak afgewerkt met glas en aluminium panelen. Deze herinterpretatie benadrukt de prototypische vormgeving van een woning.

De keuze voor de CLT constructiemethodiek heeft verschillende redenen: als referentie naar de traditionele boerderij met zichtbare spantconstructie, omwille van de besparing door de binnenzijde niet af te werken, en een kortere bouwtermijn in functie van de bedrijfsvoering die maximaal zes maanden werkzaamheden op het terrein kon tolereren omwille van de rust die de herten nodig hebben.

Het project is bijzonder in zijn opzet door een beperkte budget van 325.000 euro voor een volledig afgewerkte woning van 250 m2 inclusief keuken, badkamer en maatmeubilair.

De massieve houtconstructie van de woning werd volledig naakt gelaten aan de binnenzijde, waardoor de 'standaard' toevoeging van een leidingspouw en een afwerkingsmateriaal niet nodig zijn, en de houtconstructie zichtbaar blijft.

Alle maatmeubilair (bureaumeubel, zitbank, hoogslapers, haardmeubel, keuken,...) is uit hetzelfde materiaal als de houten constructie vervaardigd, waardoor er een volledig houten interieur ontstaat. Dit werd verder aangevuld met zwarte en witte details. De ruwe soberheid van het interieur sluit perfect aan bij het uitbaten van een boerderij.

Desondanks, is de lichtheid van de ruimtes een verrijking voor z’n bewoners en staat ze in schril contrast met die van de oude donkere boerderij.

location
Locatie : Baarle-Nassau
area
Oppervlakte : 250 m²
date
Datum : 2014 - 2016
Fotografie : Koen Broos, Yannick Milpas

Verwant werk

Alle projecten icon