Kan-goo-roo

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Ontwerp van een duurzame woning voor twee gezinnen met een gedeelde gemeenschappelijke ruimte. Het huis is gebouwd rond een patio, die dient als toegang tot de afzonderlijke units en tegelijkertijd onderlinge privacy creëert.

Volledige tekst
sluiten

In een typisch Vlaamse verkaveling wordt een woning gerealiseerd voor een moeder, haar zoon en zijn vrouw. De kangoeroe woning wordt ontworpen als een massief verlijmd bakstenen volume met verschillende uitsparingen. Het gebruik van antracietkleurige aluminium panelen benadrukt de uitsparingen. Ook worden de gevelopeningen benadrukt door een aluminium kader dat rond de ramen wordt geschoven. De strakke toepassing van de materialen en de vormentaal van het eenvoudige volume, staan in contrast met de fermettes van de wijk.

Multifunctionele patio

De uitdaging van deze woning bestond erin de 2 families samen, maar toch afzonderlijk te laten wonen. De unit van de moeder situeert zich volledig op de begane grond, waar zich ook de leefruimte van het koppel bevindt, de slaapkamers en badkamer bevinden zich op de verdieping. Beide gezinnen leven op deze manier gescheiden maar delen de eethoek, gelegen aan de intieme patio, die de link vormt tussen de twee units. Deze patio is ontworpen als een uitsparing in het bouwvolume die meer licht en lucht in het bouwvolume genereert.

Onderlinge privacy is belangrijk in een kangoeroe woning, daarom zijn beide leefruimtes aan een andere zijde van de woning gesitueerd, met elk hun eigen privatieve buitenruimte. De ruimtes rond de patio worden voorzien met doordacht gepositioneerde ramen om zo directe inkijk bij elkaar te vermijden.

location
Locatie : Boechout
area
Oppervlakte : 260 m²
date
Datum : 2012 - 2014
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten icon