Stairway to heaven

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

De eengezinswoning is gebouwd op een helling rondom een centrale trap die de verschillende circulatierichtingen scheidt. Het interieur opent naar buiten toe en heeft verschillende vides die de verdiepingen visueel verbinden.

Volledige tekst
sluiten

Op deze historische burchtheuvel te Grimbergen realiseren we een vrijstaande woning op een hoekperceel. Het hoogteverschil gaf ons de mogelijkheid om unieke vergezichten te creëren ondanks dat de site middenin een villawijk ligt. De glooiing van het landschap gaf de mogelijkheid om de carport en leefkelder te laten opgaan in de heuvel zonder in te boeten aan daglicht. De woning wordt geïntegreerd in de bestaande glooiing van het landschap, zo ingepland dat de meest waardevolle bomen op de site behouden bleven.

Een centrale trap die dient als draaischijf binnen de woning en die de verschillende vertrekken omarmt beantwoordt het best aan het circulatieplan van de opdrachtgevers. Deze trap heeft een atypische opbouw en zorgt ervoor dat je de verticale beweging binnen de woonst op verschillende manieren kan realiseren. Hierdoor krijg je als bezoeker het gevoel dat de circulatie een oneindig traject is en je alle ruimtes op een andere manier kunt betreden. Het gevoel van doorwaadbaarheid van de woning wordt op hun beurt versterkt door de vides en grote ramen.

Door een compacte bouwvorm aan te houden, opgetrokken in houtmassiefbouw, konden we de BEN-normeringen aanhouden bij deze woonst. De opbouw van de woning zorgde ervoor dat er toch de mogelijkheid was voor grote raamvlakken te creëren. Deze grote raamvlakken werden gecreëerd ter hoogte van inhammen en uitstulpingen die de compacte bouwvorm doorbreken. Door deze ingrepen strategisch te positioneren konden we een aantal doorzichten creëren waardoor de binnen-buitenrelatie sterk aanwezig is. De ramen werden geaccentueerd door hun geanodiseerd champagnekleurig schrijnwerk. Dit accent werd als frame rondom de ramen eveneens gebruikt en zorgt voor een interessant kleurenspel met de betonnen gevelsteen.

Hetzelfde kleurenspel werd binnenin doorgetrokken door te kiezen voor een gepolierde betonvloer. Deze lichte vloer refereert naar de gebruikte gevelsteen en sluit ook binnen aan bij het geanodiseerd schrijnwerk. Het spel van accenten buiten werd ook binnenin toegepast: Door twee vides aan de woning toe te voegen. Deze vides verhogen de ruimtelijkheid van de woning en zorgen ervoor dat het daglicht diep tot in de woning kan treden. 

De slaapvertrekken werden echter wel voorzien van de nodige sereniteit. Dit wordt geaccentueerd door het gebruik van een massieve bamboe parket, voorzien van een warme kleurtint. De grote slaapkamer kreeg en-suite een ruime badkamer. Om het slaapvertrek toch beperkt af te sluiten werd er tussen deze badkamer en slaapkamer een dressing gerealiseerd. Vanuit deze slaapkamer hebt je uitzicht over de hele buurt omwille van de helling in de villawijk. Door het niveauverschil in het terrein, word je als het ware wakker in de kruin van de bomen. Als tegenhanger van deze intieme slaapkamers werd er een ruimte voor sauna en grote bureauruimte voorzien. Deze ruimtes werden enkel afgesloten doormiddel van glas en bevestigt het open gevoel die zo belangrijk was voor de opdrachtgevers.

location
Locatie : Grimbergen
area
Oppervlakte : 378 m²
date
Datum : 2016 - 2017
fact
Weetje : "BEN woning", gerealiseerd in 160 dagen!
Fotografie : Koen Broos, Nick Cannaerts

Verwant werk

Alle projecten icon