White housing

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

Archi­tectuur Interieurontwerp

City life Reconversie en renovatie

Op de 'Leien', de belangrijkste 'boulevard' van het centrum van Antwerpen, wordt een leeg postmodernistisch kantoorgebouw omgebouwd tot appartementen met uitgesproken terrassen.
De kantoorruimte op de begane grond wordt uitgebreid met een nieuwe houtbouw constructie in de stadstuin. De witte kleur van de historische boulevardgebouwen wordt geherinterpreteerd in het ongedwongen en ritmische spel van de gevel.

Volledige tekst
sluiten

Op de boulevard van Antwerpen staat dit postmodernistisch kantoorgebouw uit de jaren ’70. De combinatie van betonnen ribstructuur en een stalen vliesgevel, liet ons toe om de kantoren om te vormen tot een residentieel gebouw. 

Op elke verdieping komen drie appartementen en op de hoogste verdieping twee penthouses. De bestaande gevel was niet meer verzoenbaar met deze nieuwe woonfunctie, noch paste deze gevel binnen het beeld van Leien van Antwerpen. 

Het prominente karakter van het gebouw wordt doorgetrokken in de gevelmaterialen. De gevelbekleding op basis van beton moet het gebouw wapenen voor de toekomst en geeft door zijn witte kleur het gebouw een luchtig karakter. Deze witte kleur wordt doorgetrokken over de gehele voorgevel zodat het gebouw ook een terughoudend en neutraal karakter krijgt ten aanzien van de buurt. Dit staat in schril contrast met de oorspronkelijke, postmodernistische gevel.

De nieuwe voorgevel vormt een hedendaagse interpretatie van de originele 19de-eeuwse witte gevels die in de kernstad werden opgetrokken. Antwerpen werd toen ook de “witte stad” genoemd. Dit gevoel versterken we door een volledig glazen voorzijde en terrassen over de hele breedte. 

Op het gelijkvloers wordt plaats gemaakt voor een commerciële ruimte. Deze ruimte loopt doorheen het hele pand en breiden we uit ter hoogte van de binnentuin. Deze uitbreiding wordt opgetrokken uit een lichte houten structuur om de onderliggende parking niet te zwaar te belasten. 

Ook in deze uitbreiding wordt de witte kleur van de voorgevel doorgetrokken. De buitenruimte is geheel omsloten, maar door deze witte kleur creëren we hier een ruimtelijk gevoel. Omdat we de kwaliteit van deze buitenruimte wensen te benadrukken werd deze mee ingericht als binnentuin. 

Door deze binnentuin creëren we ook achteraan een kwalitatief uitzicht voor de bewoners. Deze krijgen een diep terras achteraan waar ze kunnen genieten van de skyline met het Centraal station en de vernieuwde Antwerp Tower als eyecatcher.

location
Locatie : Antwerpen
area
Oppervlakte : 3.200 m²
date
Datum : 2015 - 2019
client
Klant : Brody
Fotografie : Koen Broos

Verwant werk

Alle projecten icon