Broekhof

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw

Een stedenbouwkundige studie voor de ontwikkeling van 75 modulaire woningen met houtbouw constructie. Het concept vertrekt vanuit de eenvoud van de woningen, georganiseerd op een modulair raster. Het beperkte gewicht van de houtbouw constructie maakt het mogelijk om elk huis uit te breiden bovenop of naast aangrenzende volumes.

Volledige tekst
sluiten

Broekhof is een woonproject voor 75 ééngezinswoningen in een woonuitbreidingszone aan het natuurgebied Broekbos in Kontich. Het project streeft een relatieve verdichting in een suburbane context na door extra complexiteit aan het gekende éénlagig bebouwingslint te introduceren.

Om het Broekbos met de site te verbinden wordt het bekende vingermodel op kleine schaal toegepast. Hierbij wordt een langzame overgang tussen het natuurgebied en de bewoning middels een gradient van open en doorlopende groene vingers geïntroduceerd. De omliggende natuur kan op deze manier de site penetreren en laat een sequentiële opbouw  loodrecht op de langse zijde van de site toe. Dit genereert een patroon voor aantrekkelijke wooncondities. 

Modulaire huisvesting

De sequenties met een afwisseling van bebouwing en verschillende soorten hoven zoals een publiek park, semi-publieke tuinen en private tuineilanden zorgen voor groene rustpunten. Samen met een modulaire opbouw van de woonunits zijn dit de verbindende elementen van het ontwerp. Urbane en rurale kenmerken worden zo met elkaar gecombineerd.

Het woonprogramma wordt gerasterd georganiseerd volgens een modulemaat van 6,5m x 6,5m. Woningen bestaan uit twee, drie of vier modules en kunnen eventueel worden uitgebreid met een add-on, een transparant / translucent volume met een halve modulemaat. Op deze manier zijn 42 typologieën (S, M en L) met dezelfde kenmerken mogelijk en ontstaat er diversiteit in het aanbod. Deze geschakelde organisatie zorgt voor voldoende compactheid en verhoogt de densiteit ten opzichte van de omliggende bebouwing aanzienlijk zonder aan woonkwaliteit in te boeten.

Locatie : Kontich
Oppervlakte : 11.000 m²
Datum : 2013
Weetje : Studie

Verwant werk

Alle projecten