Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

Op een industriële site gelegen aan de linkeroever van de Schelde worden 30 woningen in drie bouwblokken georganiseerd.
Elke woning heeft een weids zicht over de rivier, door gebruik te maken van verschillende woningtypologieën zoals patio- en stadswoningen onstaat er telkens een 'room with a view'.

Volledige tekst
sluiten

Een oude industriële site aan de Scheldeoever te Burcht wordt omgevormd tot een gemengd woonproject, onderdeel van het toekomstige nieuwe waterfront. Hiervoor werd door Studio Secchi Vigano het masterplan ‘Dorp aan de Stroom’ uitgewerkt. Dit masterplan is opgedeeld in twee delen, de Ruggengraat bestaat uit een strokenbebouwing van vier appartementsgebouwen loodrecht op de oever, het Weefsel bestaat uit een fijnmazig en aansluitende langwerpige band met eengezinswoningen parallel aan de oever.

‘Langs de kade’ ontving de eerste prijs voor het wedstrijdvoorstel van de 'weefsel' zone. In dit projectgebied worden 30 eengezinswoningen in 3 samenhangende en geïntegreerde bouwblokken georganiseerd, een compacte laagbouwcompositie met een relatief hoge dichtheid. Elke bouwblok bestaat uit 10 woningen en is opgebouwd met verschillende woningtypologieën, afhankelijk van hun positie en relatie tot de Kerkstraat en de Schelde.

'Room with a view'

Er wordt naar een maximale waterbeleving gestreefd. De woningen zijn aan de waterkant 1 à 2 lagen en aan de Kerkstraat 2 à 3 lagen hoog waardoor iedere woning vanaf de woonruimte en/of terras een weids zicht over de Schelde heeft. Tussen en naast de bouwblokken worden 4 doorsteken voorzien die de Kerkstraat met de Scheldepromenade verbinden en voor visueel doorwaadbare verbindingen met het water zorgen. Deze straatjes worden als woonerf ingericht en verhogen het sociaal contact met de buurt.

Het wonen loopt zowel aan de waterzijde als aan de Kerkstraat over in het landschap en sluit zo aan bij de bestaande morfologie van de omgeving. Het parklandschap ligt als een tapijt tussen, in en op de woningen waarbij de groene buitenruimten zowel op begane grond als op verdieping georganiseerd wordt. Een variatie van individuele en collectieve buitenruimten verhoogt het weefselgevoel. 

location
Locatie : Zwijndrecht
area
Oppervlakte : 3.500 m²
date
Datum : 2012
fact
Weetje : winnend wedstrijdontwerp
client
Klant : BroCap, Urban Estates

Verwant werk

Alle projecten icon
The Duke

The Duke

Kantoorgebouw in de Hertogstraat te Brussel

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

White housing

White housing

Reconversie van kantoren tot 23 wooneenheden en commerciële ruimte

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Campus Minerva

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Stairway to heaven

Stairway to heaven

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Work out

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Duo house

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Dear farm

Dear farm

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Hollebeek park

Hollebeek park

26 park apartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Zilver­kwartier

Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Hansa

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

De bank

De bank

Zitbank onder het Atomium

Archi­tectuur

City life

Stapelstede

Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Kan-goo-roo

Kan-goo-roo

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Broekhof

Broekhof

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw

Park life

Park life

Parkgebied met 12 eengezins­woningen, 36 appartementen en 24 seniorenflats

Archi­tectuur Master­­planning

City life

3 Doors

3 Doors

Interieur­verbouwing van een loft

Interieur­ontwerp

City life