TURNinHOUT

Duurzaam en circulair sportcomplex met sporthal en klaslokalen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw Het nieuwe leren

Als vervanging voor de te kleine en verouderde sporthal van Turnhout, vroeg het stadsbestuur een nieuwe en grotere sporthal met 8 extra klaslokalen voor de Sport- en handelsschool. Voor de Stad Turnhout is het belangrijk dat het nieuwe gebouw een voorbeeld is voor circulair bouwen en duurzaamheid. 

De nieuwe locatie werd door de stad afgebakend in het park, binnen wandelafstand van de Sport-en handelsschool en de basisschool Turnhout. In dit groene landschap ziet het ontwerpteam, RAU Architecten en VIVA Architecture, de sportcampus als gast. De indrukwekkende bomen creëren in verschillende delen van het park open plekken van verschillende grootte, zoals kamers in het landschap. RAU en VIVA creëren een nieuwe kamer voor het sportcomplex, die er zal uitzien als een “sportpark”. De sportactiviteiten van de leerlingen en sportievelingen, dienen zoveel mogelijk zichtbaar te zijn, want zien sporten doet sporten! Daarom voorziet het ontwerpteam niet enkel indoor, maar ook outdoor een variëteit van sporten. 

Volledige tekst
sluiten

Centraal aan de basis van het ontwerp ligt enerzijds circulariteit en duurzaamheid, anderzijds het budget. De keuze voor een houten structuur vloeit hier natuurlijkerwijze uit voort, gezien de positieve CO² balans van het materiaal. Daarnaast zijn het lichtgewicht, extreem snelle en stille werf slechts enkele positieve eigenschappen van hout, die ervoor zorgen dat de omgeving (natuur, studenten, buurtbewoners, wandelaars,…) zo weinig mogelijk gestoord wordt. De esthetische kwaliteiten van houtbouw worden volledig benut door de houten structuur bloot te laten in het interieur. Vandaar de projectnaam TURNinHOUT: dit is een hint naar sporten in het bos en de houten constructie van de sporthal en klaslokalen. 

Qua gevelafwerking kiezen we voor een eenvoudig en demonteerbaar paneel, dat draagkracht, afwerking en isolatie combineert in één handeling. Het materiaal reflecteert zacht de groene omgeving. 

Het gebouw wordt zo compact mogelijk ontworpen en in gegraven, waardoor de footprint van het complex kleiner wordt en het gebouw een minimale impact heeft op de prachtige natuur. Het sportcomplex blendt beter in en oogt minder kolossaal. Enkel de klimmuur steekt als een “baken” uit het volume uit. De compactheid resulteert in een duurzaam en kostenefficiënt gebouw. Met de grond die we uit de uitgraving winnen, creëren we strategische heuvels rondom het gebouw. Voorbijgangers kunnen makkelijk binnenkijken met, van boven af, een breder beeld over de sporthal. 

VIVA en RAU geven de prachtige, aanwezige dreef een nieuw leven als majestueuze ingang tot het sportcomplex en als fundament van alle circulatie binnenin het gebouw. De circulatie binnenin het nieuwe complex, ligt op dezelfde as als de dreef en wordt gematerialiseerd in een transparante afwerking. De bezoeker kan vanaf de dreef dwars door het gebouw kijken, tot in het bos achter het sportcomplex. 
 

Locatie : Turnhout
Oppervlakte : 6.500 m²
Datum : 2021 - 2022
Prijs : 2de plaats in de wedstrijd
Klant : Stad Turnhout
Team : RAU Architecten, NEY Partners WOW, Daidalos Peutz, Asbt, Boydens Engineering, Kris Schurmans
Fotografie : VIVA Architecture, RAU Architecten, Frontop

Verwant werk

Alle projecten
Duurzaam nieuwbouwproject in massiefhoutbouw bestaande uit een mix van 74 wooneenheden

Parkwijk

Duurzaam nieuwbouwproject in massiefhoutbouw bestaande uit een mix van 74 wooneenheden

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life

Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Regency Gardens

Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Atlanta

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Het nieuwe leren: 'open studielandschap'

Think outside the

classroom

Het nieuwe leren: 'open studielandschap'

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Interieur renovatie van een schoolgebouw, de sequel

More about the

ceiling

Interieur renovatie van een schoolgebouw, de sequel

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Inrichtingsplan met meubilair voor een universitaire campus cafetaria

Pick a seat

Inrichtingsplan met meubilair voor een universitaire campus cafetaria

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie

Interieur renovatie van een schoolgebouw

It's all about

the ceiling

Interieur renovatie van een schoolgebouw

Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Stairway to heaven

Woning op een heuvel met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Dear farm

Boerderijwoning met massief houtbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Kan-goo-roo

Kangoeroe woning met een houtskeletbouw constructie

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Broekhof

'Suburbia, where the suburbs met Utopia'

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Langs de kade

'Room with a view', winnend wedstrijd­ontwerp voor 30 eengezins­woningen

Archi­tectuur Master­­planning

Houtbouw City life