3 Doors

Refurbishment of a loft space

Interior design

City life

Interior design of a loft space immersed in light, situated in a modernist warehousing complex built in 1932.
Although all spaces are interconnected, privacy is achieved by using freestanding lamellae and well considered positioning of made-to-measure furniture. As a result, there are only 3 doors.

Full text
close

The loft space, located at the street side of a modernist warehouse complex built in 1932 for the Hesse Natie, was completely stripped and rebuilt. The space is immersed in light, thanks to large windows on three sides and highlighted by the length of the space and views along it.

Space dividers

A large continuous chocolate-brown L-shaped volume holds the kitchen appliances, a cooking island and built-in cupboards. This volume emphasizes the length of the room and divides it into two separate zones. Entrance, storage space and bathroom on one side, kitchen, dining area and living room on the other. The bedrooms, overlooking a large covered atrium space, are closed off from circulation by curtains placed parallel to the facade. This allows the two large and intimate niches to benefit from optimum daylight.

All rooms are interconnected and designed without partitioning. Only the toilet, the bathroom and the dressing room can be physically closed of by a door. To create more intimacy in the living area, movable vertical swivel slats are placed between the seating area, kitchen and dining area. The limited free height, a consequence of the concrete mushroom-structure of the building, is visually enlarged by the verticality of the slats and the built-in cupboards.

Colors, materials and finishes are intentionally warm and homely and deliberately contrast with the modernist industrial style of the old warehouse.

location
Location : Antwerp
area
Area : 200 m²
date
Date : 2008
Photography : Koen Broos, Jonah Samyn

Similar work

All projects icon
The Duke

The Duke

Office building on the Rue Ducale in Brussels

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life Reconversion and renovation

White housing

White housing

Reconversion of offices to 23 residential units and commercial space

Archi­tecture Interior design

City life Reconversion and renovation

Campus Minerva

Campus Minerva

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Archi­tecture Interior design

New learning spaces City life Reconversion and renovation

Work out

Work out

Interior design physio space 

Interior design

New ways of working - NWOW City life

Duo house

Duo house

Merger of two buildings into an authentic home

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Hollebeek park

Hollebeek park

26 park apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Zilver­kwartier

Zilver­kwartier

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Archi­tecture Master­ planning

City life

Hansa

Hansa

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life

De bank

De bank

Urban bench for the Atomium

Archi­tecture

City life

Stapelstede

Stapelstede

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Park life

Park life

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Archi­tecture Master­ planning

City life

Langs de kade

Langs de kade

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life