White housing

Reconversion of offices to 23 residential units and commercial space

Archi­tecture Interior design

City life Reconversion and renovation

On the 'Leien', the main 'boulevard' of the Antwerp city center, an empty post-modern office building is reconverted to apartments with distinct terraces.
The ground floor office space is extended by a new wooden construction and opens onto a quiet courtyard. The white color of the historic boulevard buildings is re-imagined in the straightforward and rhythmic play of the facade.

Full text
close

This post-modern office building from the seventies is located on the boulevard of Antwerp. The concrete rib structure and a steel double skin facade allowed us to transform this into a residential building.

Three apartments are created on each floor and 2 penthouses on the top floor. The existing facade wasn’t compatible with this new residential function, nor did it fit within the image of the “Leien” in Antwerp.

The prominent nature of the building is emphasized in the facade materials. The white concrete cladding arms the building for the future and gives it a light character. This white color is repeated throughout the facade so that the building acquires a more reserved and neutral character within the neighborhood. This contrasts sharply with the original post-modernist facade.

The white facade is a contemporary interpretation of the 19th century white classicistic buildings erected in the city center. The city of Antwerp was then called the "white city". This feeling is enhanced by a fully glazed front facade and the white terraces over the entire width.

On the ground floor is room for commercial space, which runs through the entire building and is expanded within the courtyard. This extension is constructed from a light wooden structure to minimize the load on the underground parking.

The white color of the facade is also continued in this extension. The courtyard is completely enclosed and this white color gives a spacious feeling. Because we want to emphasize the quality of this outdoor space, it was also designed as a courtyard garden.

By creating this courtyard garden we give the residents at the back a nice view. These residents will be given a deep terrace at the back so they can enjoy the skyline, with the Central station and the renewed Antwerp Tower as an eye-catcher.

location
Location : Antwerp
area
Area : 3.200 m²
date
Date : 2015 - 2019
client
Client : Brody
Photography : Koen Broos

Similar work

All projects icon
The Duke

The Duke

Office building on the Rue Ducale in Brussels

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life Reconversion and renovation

Campus Minerva

Campus Minerva

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Archi­tecture Interior design

New learning spaces City life Reconversion and renovation

Work out

Work out

Interior design physio space 

Interior design

New ways of working - NWOW City life

Duo house

Duo house

Merger of two buildings into an authentic home

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

At the hair­dresser's

At the hair­dresser's

Renovation, expansion and custom design of a hair salon

Archi­tecture Interior design

Reconversion and renovation

Hollebeek park

Hollebeek park

26 park apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Zilver­kwartier

Zilver­kwartier

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Archi­tecture Master­ planning

City life

Hansa

Hansa

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life

De bank

De bank

Urban bench for the Atomium

Archi­tecture

City life

Stapelstede

Stapelstede

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Park life

Park life

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Archi­tecture Master­ planning

City life

Langs de kade

Langs de kade

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life

3 Doors

3 Doors

Refurbishment of a loft space

Interior design

City life