Atlanta

Reconversion hotel into residential apartments

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

ATLANTA is a reconversion of a 21-room hotel into 8 residential apartments with an eye for sustainability and respect for the historic character.

The project is located on the corner of Koninginnelaan and Parijsstraat in Middelkerke. The corner building is a listed hotel and a typical example of the Art Deco hotel infrastructure from the 1930s by the Middelkerke architect A. Vereecke. The contemporary lettering on the facade still determines the image. Due to years of vacancy, the building was in urgent need of restoration and renovation. The preservation of the historical value was the guiding principle for VIVA Architecture for the conversion into a residential project.

Full text
close

The facade and other valuable elements in the interior are preserved. In order to provide the homes with effective added value, we make indoor terraces. This choice results in a subtle change to the front facade on Koninginnelaan, where existing facade openings are preserved. The harmonica windows can be opened completely and increase the living space.

In 1990 a veranda was added to the facade on Koninginnelaan. VIVA Architecture opts for the demolition of this part. The piece of land that will become fallow will be laid out as a green zone and will provide both a terrace and a privacy buffer for the apartments on the ground floor.

Due to the high adjacent buildings, the protected corner building disappeared from the streetscape. VIVA Architecture adds a roof volume to the existing building to emphasize its character as a corner building. The new extension does not attempt to integrate into the existing architecture, but respects the design language through the rounded corner of the volume. The roof volume itself is made of mirrored glass and polished stainless steel, so that the air is reflected and the structure is visually less present. In order to realize the roof construction in a sustainable way, we opted for the implementation in solid wood construction. An additional advantage of this is the lighter structure that is required compared to a classic construction.

From the perspective of sustainability, heritage and quality living, valuable elements of the existing interior are strategically reused. Some of the original doors on the ground floor will be replaced. The original elements and the atmosphere of the business style thus remain in the renovation. An original skylight is preserved on the third floor. However, due to the topping, daylight no longer gets through, but is replaced by artificial light.

Location : Middelkerke
Area : 830 m²
Date : 2021 - on site
Client : AV-bouw
Team : Peritas, Daidalos Peutz
Photography : VIVA Architecture, Context Studio

Similar work

All projects
Sustainable new project in solid wood construction consisting of a mix of 74 residential units

Parkwijk

Sustainable new project in solid wood construction consisting of a mix of 74 residential units

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life

Reconversion monument with new-build homes

Regency Gardens

Reconversion monument with new-build homes

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Sustainable and circular sports complex with sports hall and classrooms

TURNinHOUT

Sustainable and circular sports complex with sports hall and classrooms

Archi­tecture Interior design

Wood constructions New learning spaces

Renovation protected office building

The Duke

Renovation protected office building

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life Reconversion and renovation

Reconversion of living space to NWOW office environment

WOW Fly

Reconversion of living space to NWOW office environment

Interior design

New ways of working - NWOW Reconversion and renovation

Reconversion office building to residential apartments

White housing

Reconversion office building to residential apartments

Archi­tecture Interior design

City life Reconversion and renovation

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Campus Minerva

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Archi­tecture Interior design

New learning spaces City life Reconversion and renovation

Interior design physio space 

Work out

Interior design physio space 

Interior design

New ways of working - NWOW City life

Private residence on a hill with a CLT timber construction

Stairway to heaven

Private residence on a hill with a CLT timber construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

Merger of two buildings into an authentic home

Duo house

Merger of two buildings into an authentic home

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Farmhouse using a CLT construction

Dear farm

Farmhouse using a CLT construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

Renovation, expansion and custom design of a hair salon

At the hair­dresser's

Renovation, expansion and custom design of a hair salon

Archi­tecture Interior design

Reconversion and renovation

26 park apartments

Hollebeek park

26 park apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Zilver­kwartier

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Archi­tecture Master­ planning

City life

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Hansa

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life

Urban bench for the Atomium

De bank

Urban bench for the Atomium

Archi­tecture

City life

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Stapelstede

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Kangaroo house with a timber frame construction

Kan-goo-roo

Kangaroo house with a timber frame construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

Suburbia, where the suburbs met Utopia

Broekhof

Suburbia, where the suburbs met Utopia

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Park life

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Archi­tecture Master­ planning

City life

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Langs de kade

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life

Refurbishment of a loft space

3 Doors

Refurbishment of a loft space

Interior design

City life