Parkwijk

Sustainable new project in solid wood construction consisting of a mix of 74 residential units

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life

Parkwijk is a sustainable new project in solid wood construction consisting of a mix of 74 residential units, of which 6 are ground-level homes, 12 stacked homes and 56 apartments. The Parkwijk site is located on the corner of Matenstraat and Tuinlei in Niel. The residential project focuses on quality living in a green park landscape, each with its own private outdoor space.

The Parkwijk site became vacant after the demolition of some 30 senior citizens' flats that no longer met today's standards. The municipality of Niel envisaged a new housing project realized by a project developer on the basis of a candidacy.

Full text
close

After a thorough analysis of the site and its surroundings, a design was developed that focuses on a green park landscape. The Parkwijk site was provided with 5 building blocks with a mix of housing typologies, ranging from ground-level homes to homes for the disabled. Stacked living and Thuiswonen is a small-scale residential block that consists of alternately stacked and ground-bound homes with a private garden and a Tiny Forest behind. The stacked houses intertwine two houses on the surface of one. Because the houses each have their own entrance door on the ground floor, the feeling of the individual house is preserved.

On the corner of Matenstraat and Tuinlei, Etagewoonen and Hoekwonen were placed with a corner accent of 5 storeys. Hoekwonen forms the gateway to the project and translates as an attraction. On the ground floor, a bicycle shop with a repair area was provided adjacent to the bicycle café to accommodate cyclists from the bicycle route that runs along the Tuinlei. The corners on the floors were always opened up to offer an optimal view. Adjacent block C consists of a mix of apartments with an east-west orientation. The living areas were always provided on the park side.

Between the 2 long residential volumes, the largely floating residential building Gallery Living above the vast green inner area was designed as an apartment building with spacious apartments and studios. Because of this floating volume, views from the Matenstraat were preserved. Part of the ground floor of was envisioned as a commercial and communal space for the residents. The residential units are oriented north-south and look far into the green landscape. Gallery living was provided with galleries that serve as circulation and extra outdoor space.

A residential tower was planned in the form of Zichtwonen. This is a 360 degree open plan building and allows all residents to enjoy the entire site.

In order to give the diversity of residential blocks a uniform appearance, a combination of green glazed and light bricks was chosen, which recur in the Parkwijk site. Furthermore, a mix of green and white accents in the metalwork was opted for. The uniformity in materialization resulted in a strongly cohesive whole in a fascinating park landscape.

The flexibility of the design stems from the use of a structurally fixed grid that was used per building. This grid arose from the proposed decision to provide the construction of the building in solid wood construction (CLT).

Location : Niel
Area : 8.900 m²
Date : 2021 - 2022
Fact : Competition design
Client : Ciril
Team : Artuur, Avantgarden, Boydens, Vectris, Inclusio
Photography : Context Studio

Similar work

All projects
Reconversion monument with new-build homes

Regency Gardens

Reconversion monument with new-build homes

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Reconversion hotel into residential apartments

Atlanta

Reconversion hotel into residential apartments

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Sustainable and circular sports complex with sports hall and classrooms

TURNinHOUT

Sustainable and circular sports complex with sports hall and classrooms

Archi­tecture Interior design

Wood constructions New learning spaces

Renovation protected office building

The Duke

Renovation protected office building

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life Reconversion and renovation

Reconversion office building to residential apartments

White housing

Reconversion office building to residential apartments

Archi­tecture Interior design

City life Reconversion and renovation

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Campus Minerva

Renovation and reconversion of university buildings for the product development faculty

Archi­tecture Interior design

New learning spaces City life Reconversion and renovation

Private residence on a hill with a CLT timber construction

Stairway to heaven

Private residence on a hill with a CLT timber construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

Interior design physio space 

Work out

Interior design physio space 

Interior design

New ways of working - NWOW City life

Merger of two buildings into an authentic home

Duo house

Merger of two buildings into an authentic home

Archi­tecture Interior design

Wood constructions City life Reconversion and renovation

Farmhouse using a CLT construction

Dear farm

Farmhouse using a CLT construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

26 park apartments

Hollebeek park

26 park apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Zilver­kwartier

Retail space, 25 one family houses, 32 apartments and urban farm

Archi­tecture Master­ planning

City life

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Hansa

Exposed essentials, refurbishment of an office floor

Archi­tecture Interior design

New ways of working - NWOW City life

Urban bench for the Atomium

De bank

Urban bench for the Atomium

Archi­tecture

City life

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Stapelstede

Between dock and boulevard, 33 houses and 112 apartments

Archi­tecture Master­ planning

City life

Kangaroo house with a timber frame construction

Kan-goo-roo

Kangaroo house with a timber frame construction

Archi­tecture Interior design

Wood constructions

Suburbia, where the suburbs met Utopia

Broekhof

Suburbia, where the suburbs met Utopia

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Park life

Park area with 12 one-family houses, 36 apartments and 24 senior flats

Archi­tecture Master­ planning

City life

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Langs de kade

Room with a view, winning competition design for 30 one-family houses

Archi­tecture Master­ planning

Wood constructions City life

Refurbishment of a loft space

3 Doors

Refurbishment of a loft space

Interior design

City life