Diamonds are forever

Herbestemming en interieur grote beurszaal van de Beurs Voor Diamanthandel te Antwerpen

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW Reconversie en renovatie

De Beurs Voor Diamanthandel is al meer dan 100 jaar een gevestigde waarde binnen Antwerpen en ver daarbuiten voor de handel van diamanten. Sedert enkele jaren wordt de grote, prestigieuze beurszaal minder en minder gebruikt voor zijn initieel doel; het evalueren en verhandelen van edelstenen. Ze wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt door oudere leden als ontmoetingsplaats. 

De handel in diamanten is, zoals vele andere, de laatste jaren sterk veranderd door de digitalisering van handel, nieuwe communicatiemiddelen, de corona pandemie,…Er wordt meer en meer via andere manieren en kanalen verhandeld dan in de fysieke beurzen. Daarom zoekt het bestuur van de beurs naar nieuwe functies en manieren waarop de beurszaal kan gebruikt worden. 

Volledige tekst
sluiten

In eerste instantie dient er binnen de context en geschiedenis van de zaal een nieuw programma van eisen opgesteld te worden. Zo onderscheidt VIVA Architecture samen met het bestuur drie “functies” die kunnen doorgaan in de beurszaal. Als eerste wordt er plaats gecreëerd voor “open ontmoetingen” zoals informele gesprekken, babbeltjes, schaakpartijen tussen de leden van de beurs. Deze acties hebben meestal geen betrekking op de handel van diamanten zelf, maar meer op de beurs als een ontmoetingsplaats van gelijkgestemden. De beurszaal moet ook plaats bieden voor “zakelijke ontmoetingen”. Hiervoor is de beurszaal initieel gebouwd, het verhandelen en evalueren van diamanten. En ten slotte “gesloten ontmoetingen”. Deze gaan door in een gesloten (akoestisch en visueel) omgeving binnen de beurszaal. Hier worden besloten gesprekken gevoerd buiten de publieke sfeer. Naast deze drie functies dient de grote zaal ook gebruikt te kunnen worden voor grote evenementen zoals lezingen, exposities,….

Om alle functies binnen de beurszaal een plaats te geven worden 3 zones gecreëerd. Dit aan de hand van de circulatie en looplijnen doorheen de zaal. Gesloten en private ontmoetingen situeren zich daar waar weinig of geen passage is, terwijl open ontmoetingen plaatsvinden in drukkere zones. 
Om deze zones een eigen identiteit en karakter te geven en de circulatie binnen de zaal te sturen plaatst VIVA Architecture diagonaal een groot mobiel meubel. Naast sfeer en uitstraling voor de zaal biedt het meubel de gebruiker van licht, privacy en comfort. De centrale plantenbak met daarboven een lange lichtlijn schermt het meubel bepaalde zones van de beurszaal af. Aan dit meubel koppelen we verschillende functies. Het meubel is aan de ingang van de beurszaal een diepe comfortabele zetel met tafels, stoelen en fauteuils errond. Hier vinden de “open ontmoetingen” plaats. Deze zone, met comfortabele zetels, koffietafels en poefen biedt de gebruiker de mogelijkheid om te ontspannen en andere leden te ontmoeten. In de rustigere zone achteraan de zaal verandert het meubel in een tafel waarrond private gesprekken kunnen plaatsvinden. Het private karakter wordt versterkt door het groen in de plantenbakken die delen van de zaal visueel afschermen. Aan de rand van de zaal plaatsen we een aantal gesloten volumes waar confidentiële ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Door het private karakter is privacy zeer belangrijk, akoestisch en visueel. Daarom worden er overal akoestische gordijnen gehangen in de volumes. Deze bieden visuele privacy maar zorgen ook voor een optimale akoestiek. Daarnaast worden de volumes zo gepositioneerd dat inkijk beperkt is. Ook de circulatie naar deze volumes wordt zo gepositioneerd dat hier zo min mogelijk toevallige passanten langs komen.

Het langgerekte meubel is opgedeeld in verschillende kleinere delen om het makkelijker te kunnen verplaatsen. Dit biedt de mogelijkheid om het deels aan de kant te schuiven en op die manier een grote open ruimte te bekomen, voor grote evenementen. 

In de neoclassicistische zaal wordt veelvuldig gebruik gemaakt van witte marmer, hout en sierlijk uitgewerkte wand en plafond ornamenten in pleisterwerk. Binnen hetzelfde luxueuze kader wordt het meubel gematerialiseerd. VIVA Architecture gebruikt voor het meubel notelaar hout als afwerking, bekleedt de zetels met groene fluweel en de gesloten volumes met een goudkleurige messing. Zo vormen de nieuwe toevoegingen en de zaal één geheel van luxe en stijl, waar de beurs garant voor staat.  

Locatie : Antwerpen
Oppervlakte : 830 m²
Datum : 2020 - 2021
Klant : Beurs Voor Diamanthandel
Fotografie : Context Studio

Verwant werk

Alle projecten
Interieur ontwerp voor de Revista, van overdag koffiebar naar ’s avonds cocktailbar. 

Revista

Interieur ontwerp voor de Revista, van overdag koffiebar naar ’s avonds cocktailbar. 

Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Interieurverbouwing van individuele kantoren naar NWOW-werkomgeving

Blue space

Interieurverbouwing van individuele kantoren naar NWOW-werkomgeving

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW Reconversie en renovatie

Transformatie ontmoetingshuis ‘De Globetrotter’

Globetrotter

Transformatie ontmoetingshuis ‘De Globetrotter’

Archi­tectuur Master­­planning

City life Reconversie en renovatie

Nieuwbouw woonzorgcentrum met 32 zorgkamers

De kleine kasteeltjes

Nieuwbouw woonzorgcentrum met 32 zorgkamers

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Verbouwing beschermd kantoorgebouw

The Duke

Verbouwing beschermd kantoorgebouw

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life Reconversie en renovatie

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Atlanta

Reconversie hotel naar residentiële appartementen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Herbestemming van verblijfsruimte naar NWOW kantooromgeving

WOW Fly

Herbestemming van verblijfsruimte naar NWOW kantooromgeving

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW Reconversie en renovatie

Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Regency Gardens

Reconversie monument met nieuwbouw woningen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Work out

Interieur­ontwerp van een kine praktijk

Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Reconversie kantoorgebouw tot woon­appartementen

White housing

Reconversie kantoorgebouw tot woon­appartementen

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

City life Reconversie en renovatie

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Duo house

Samenvoeging van twee gebouwen tot een authentieke woning

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Houtbouw City life Reconversie en renovatie

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Naar de kapper

Verbouwing, uitbreiding en inrichting op maat van een kapsalon

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Reconversie en renovatie

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Hansa

'Exposed essentials', renovatie van een kantoor­verdieping

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe werken - NWOW City life

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Campus Minerva

Renovatie en reconversie van universiteits­gebouwen voor de faculteit product­ontwikkeling

Archi­tectuur Interieur­ontwerp

Het nieuwe leren City life Reconversie en renovatie