Stapelstede

'Between dock and boulevard', 33 woningen en 112 appartementen

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Dit masterplan voor een nieuwe residentiële ontwikkeling aan de waterkant van de Oude Dokken in Gent herbergt verschillende gebouwen. Parallel aan het water gelegen, heeft elke bouwblok een gemeenschappelijke binnentuin en is ontworpen met behulp van tal van nieuwe woningtypologieën. De lange strook gebouwen wordt beëindigd met een toren die dienstdoet als baken.

Volledige tekst
sluiten

De site van de Oude Dokken in Gent biedt vele kwaliteiten voor de ontwikkeling van een nieuwe woonzone aan het water. De komende vijftien tot twintig jaar verandert de omgeving van de drie oudste dokken in een volledig nieuw stadsdeel.

Het masterplan in ons voorstel is opgebouwd vanuit specifieke omgevingsparameters die zowel de inplanting van de bouwblokken  als de woningen zelf kwalitatief versterken. Omwille van de bezonning van de site wordt er geopteerd voor een parallelle inplanting aan het dok waardoor een oost-west oriëntatie voor de woningen ontstaat. 

Om het stedelijk weefsel met specifieke korrel door te trekken tot aan de waterkant wordt het merendeel van de lagere bouwvolumes met woningen langs de woonboulevard (zijde stadscentrum) ingeplant, tegenoverliggend aan de bestaande rij woonhuizen en handelspanden. De hogere volumes worden aan de waterpromenade ingeplant, refererend naar de typologie van meer massieve stapelhuizen langsheen dokken. De toren doet dienst als baken voor de hele projectzone.

Het nieuwe wonen

De visuele en fysieke link met het water is, zowel voor bewoners als voorbijgangers primordiaal voor de volledige ontwikkeling. Daarom worden er 3 publieke doorsteken voorzien tussen dok en boulevard.

Door middel van het ontdubbelen van de bouwblokken ontstaan er woonerven met sociale interactie die noord-zuid georiënteerd zijn en allemaal zonlicht krijgen. De binnengebieden worden niet visueel afgesloten van de publieke ruimte maar zorgen voor kwalitatieve laterale perspectieven en zichten vanuit de doorsteken.

De woonfuncties in de nieuwe ontwikkeling halen hun meerwaarde uit de inplanting, buitenruimtes en relatie tot de omgeving. Er is bewust gekozen voor verschillende nieuwe woontypologieën met een variatie aan samenwoonvormen: galerijappartementen, doorzonappartementen, laterale appartementen, hoekappartementen, portiekwoningen, twinwoningen, triowoningen, duplexwoningen, bel-etagewoningen, rijwoningen, maisonnettes, hoekwoningen, kaaiwoningen,…  Hierdoor ontstaat een evenwichtige mix van bewoners in de verschillende bouwblokken. De woningen en appartementen hebben minimaal één, soms meerdere buitenruimtes, deze zijn net zoals de typologieën zeer verscheiden :  tuin, terras, dakterras, daktuin, balkon of loggia.

Locatie : Gent
Oppervlakte : 19.500 m²
Datum : 2014
Weetje : 2de plaats in de wedstrijd
Klant : SOGent, Acasa Projects, Urban Link Group
Team : DDS & Partners Architects, Util Struktuurstudies and Boydens Engineering

Verwant werk

Alle projecten