Zilver­kwartier

Winkelruimte, 25 eengezins­woningen, 32 appartementen en 'urban farm'

Archi­tectuur Master­­planning

City life

Masterplan voor een duurzame stadswijk, op het terrein van een voormalige bloemenkwekerij. De bestaande begane grond wordt ontworpen als voornaamste toegang tot verschillende woningtypologieën. Een tweede begane grond, 5 meter boven straatniveau, wordt opgericht als een gemeenschappelijke 'urban farm', en dient ook als tuin voor de appartementen gelegen bovenop de winkelruimtes op het gelijkvloers.

Volledige tekst
sluiten

De site op de grens met Mortsel bevindt zich in een omgeving die vooral gekenmerkt wordt door de industriële activiteiten van Agfa-Gevaert. Deze activiteiten worden stelselmatig afgebouwd en op ruimtelijk vlak gaat de fabriek de komende decennia danig afslanken. Het project in een overganszone tussen industrie en wonen past binnen het groter Masterplan Zilverkwartier dat voor het hele bouwblok een nieuwe bestemming moet schetsen dat beter aansluit op de directe omgeving.

Verdichting door toevoeging van tweede begane grond

Ons voorstel wenst een duurzaam gemengd stedelijk gebied te creëren met een mix van wonen, kantoren, groen, commerciële en sociale invullingen. De koppeling van nieuwe woonbebouwing op en naast het gevraagde commercieel programma zorgt voor een multifunctionele verdichting met driedimensionaal woonerf waarbinnen diverse hedendaagse woontypologieën opgenomen worden.

De commerciële functie wordt ingepland ter hoogte van de Zilverbeek, iets teruggetrokken ten opzichte van de Oogststraat waardoor er een voorplein ontstaat. Vanuit dit stedelijk scharnierpunt worden de verschillende functies ontsloten. Tien stadswoningen met tuin en vijftien portiekwoningen worden aan een woonstraat in het midden van het project georganiseerd, achteraan op het terrein wordt een gemeenschapsfunctie voorzien en 3 blokjes met in totaal 32 daktuinappartementen worden bovenop de commerciële functie ingepland.

De portiekwoningen en daktuinappartementen hebben een gemeenschappelijke buitenruimte op het dak van de winkel, een vegetatiedak dat dienst zal doen als Urban Farm. Deze collectieve functionele daktuin, sluit aan op het oorspronkelijk karakter van de site als bloemisterij met horticultuuractiviteit.  Om het groene karakter van dit project te benadrukken wordt de gemotoriseerde circulatie ondergronds georganiseerd.

Locatie : Antwerpen
Oppervlakte : 15.500 m²
Datum : 2013 - 2016
Klant : Retail Property Development

Verwant werk

Alle projecten